Fakta om Halvädelstenar

Vad är skillnaden mellan ädelstenar och halvädelstenar?
Ädelstenar är mineraler som formats av naturen i olika formationer. Det är deras kemiska sammansättning som bestämmer vilken mineralgrupp de tillhör.Ädelstenar är ett övergripande namn för ädelstenar och halvädelstenar. Uppdelningen mellan dessa båda grupper görs enbart utifrån det ekonomiska värdet på mineralen/stenen. Det är en översättning från engelskans Precious Stones och Semi Precious Stones. På eneglska har man ett övergripande och mer korrekt namn ”Gemstones” för dessa båda grupper. Gemstones = Precious Stones + Semi Precious Stones.
Det finns ingen evig och knivskarp gräns mellan vad som är en Ädelsten och en Halvädelsten eftersom det utgår från det ekonomiska värdet. Det ekonomiska värdet grundar sig på tillgång och efterfrågan. En ädelsten skulle allstå kunna bli en halvädelsten och vise versa även om detta är mycket ovanligt.

Hur kan en och samma sorts ädelsten ha så många olika färger?
De flesta ädelstenar förekommer i många olika färger. Tex Safirer som vi oftast tänker på som gröna kan också vara gula, rosa, bruna, blå mm. De har alla den kemiska beteckningen Al2O3 men med olika färg. Det beror på att när formationer skapas i naturen så görs inte det under perfekta identiska förutsättningar som i tex ett laboratorium.

Omgivningens påverkan har varit olika i temperatur, tryck, tidsintervall etc då mineralen/ädelstenen skapades. Det har gjort att andra ämnen blandats in i formationen och beroende på vilka ämnen detta är så ger det mineralen olika färg utan att i övrigt påverka deras komposition.
Safirer tex färgas blå  av Järn och Titanium. Andra ämnen ger andra färger.
Diamanter är vanligen vita men kan också vara gula, rosa, svarta mm. Samma kemiska sammansättning, lika äkta men med olika färg.

Halvädelstenar, vad är vad?
Vissa mineraler har så många olika fina färger och är så populära att för att underlätta har färgerna fått egna namn, blivit en egen halvädelstens benämning. De är fortfarande sammma mineral, samma kemiska beteckning och egenskaper men olika halvädelstenar.
Kvarts (eng. Quartz) är ett bra exempel på det. Mineralgruppen är Kvarts SiO2. De olika färgade kvartsstenarna kallas  rosenquarts (rosa), Ametist (lila), Onyx (svart), Bergskristall (ofärgad), röksten (brun), Citrin (gul) mm.
Andra halvädelstenar har bara ett namn som tex jade, turkos, opal, agat, mfl men kan ha väldigt många olika färger. En färg är oftast den vanligaste och den vi oftast förknippar dem med men det kan vara bra att känna till att de också kan finnas i andra mer ovanliga färger.

Vad är carat?
Ädelstenars vikt anges i carat. 1 carat är 0,2 gram.

Urprunget till carat
Det antas vara Johannes Döparen som gav namn åt ett träd som växer i medelhavsområdet och som är speciellt utbrett i de östra regionerna. Trädet heter Johannesbrödträdet (Ceratonia siliqua) och är en ärtväxt med ständigt grönt lövverk. Johannes Döparen lär ha livnärt sig på trädets ärtskidor när han vistades i öknen. Trädets frukter, cirka 2 dm långa platta "baljor" innehåller Johannesfrön. Dessa frön har använts av arabiska affärsmän som vikt vid vägning av både ädla metaller och juveler. Det accepterades genom sin inbördes likhet i vikt. Det gick 4 frön på 1 carat och vikten för dessa fyra pendlade mellan 0,23 och 0,27 gram.

Johannesbrödträdets frön kallades "kuara" vilket blev "karat". Under tidigt 1900-tal infördes metrisk karat för juveler. 1 carat (med c) fastställdes till 0,2 gram. Detta accepterades gradvis och sedan 1930 används det fullt ut i hela världen och är idag ett solitt begrepp.

Ädelstenars hårdhet brukar delas in efter Mohs hårdhetsskala. Denna består av tio mineral indelade efter deras ritshårdhet. Det betyder att ett mineral högre upp i skalan kan ritsa alla mineral längre ned i skalan. Skalan är relativ och inte linjär, steget mellan korund (9) och diamant (10) är till exempel större än steget mellan talk (1) och korund (9).

Källor: SP, Nationalencyklopedin, Gemstones of the World - Walter Schumann


Här nedan kommer några bilder på halvädelstenar.
AMAZONIT

AGAT

BERGKRISTALL

HEMATIT

JASPIS

MALAKIT

TURKOS

MOSSAGAT



Inga kommentarer: